Staklo za stolariju

Svi tipovi stakla

Staklo je dragocjena veza između unutrašnjeg i vanjskih prostora. Ono je jedan od ključnih elemenata postizanja ugodnosti u prostoru, budući da ispunjava i osnovnu funkciju prozora i brine za druge bitne funkcije — od ometanja pogleda, do štednje energije i zaštite od buke.

Savremeni objekti imaju potrebu uštede na troškovima zagrijavanja, kao i potrebu smanjenja zagađenja okoline. Nova low-e stakla koja se primjenjuju na Savox stolariji drastično smanjuju toplotne gubitke preko stakla i u odnosu na obično izolaciono staklo sa dva float stakla ovi gubici se smanjuju za preko 60%. Investicija u ovakva stakla se praktično isplati za dvije grejne sezone.

Staklo ugrađeno u Savox prozore je optički transparetno staklo sa optimalnim korištenjem dnevne svjetlosti. To je staklo sa neutralnim djelovanjem na boje prilikom pogleda kroz staklo na objekte.

U naše prozore postoji mogućnost ugradnje nekoliko vrsta stakla i to:

  • Float staklo -  Ravno prozirno staklo koje se standardno ugrađuje u IZO staklo I to u debljinama od 3 do 12 mm.
  • Laminirano staklo – Sastavljeno od vise float stakala zalijepljeniih folijom. Ovo staklo se koristi I zbog sigurnosnih razloga jer ne puca u male komadiće prilikom oštećenja.
  • Kaljeno staklo – Termički obrađeno float staklo zbog poboljšanja mehaničkih svojstava, čvrstoće na udar I savijanje. U slučaju razbijanja, raspada se na veliki broj malih komadića tupih uglova, pa je Iz sigurnosnih razloga veoma pogodno na korištenje.
  • Ornament staklo – Površina im je ukrašena različitim uzorcima.
  • Reflektujuće staklo – Premazano metalnim filmom koji dio svjetlosti reflektira, a dio apsorbira.

STANDARD STAKLA

Savox nudi brojne mogucnosti vezano za stakla, jedna od njih su standardna. To su klasična termo stakla proizvedena od dva ili tri sloja ravnog float stakla istih ili različitih debljina. Ova stakla su, u odnosu na prethodna jednostruka ostaklenja, bila ogroman napredak u termoizolaciji, a imala su značajan napredak i u zvučnoj izolativnosti.

NEUTRALUX STAKLA

Toplotno zaštitna izolaciona stakla doprinose da toplotni gubitci stakla iz prostorije zimi budu što manji. Nova generacija stakla sa Low-e premazom, umanjuju toplotne gubitke u odnosu na stakla bez premaza za preko 50%. Punjenje međustaklenog prostora plinom dodatno umanjuje ove gubitke za preko 10%. 

AKUSTEX STAKLA

Buka je sa svojim negativnim uticajima na zdravlje i raspoloženje čovjeka, sigurno jedan od najvećih problema savremenog  življenja. Ljudi koji se susreću sa tim problemom u svom životnom prostoru znaju koliko on može da bude veliki i neugodan. Za te svrhe Savox u saradnji sa svojim partnerima ima u svojoj ponudi specijalno razvijena stakla za redukciju buke. 

SUNGUARD STAKLA

Moderna arhitektura je praćena sve većom primjenom stakla na fasadnim pozicijama. za ove potrebe, nudi liniju stakala SunGuard proizvođača GUARDIAN I AGC FLOAT GLASS. Ova stakla imaju specijalne premaze, koji utiču tako da smanjuju prolaz sunčeve toplote u prostor, a istovremeno propuštaju svjetlosno zračenje sunca. Ova stakla pružaju izuzetan estetski efekat na objektu koji se ne može izvesti ni jednim drugim materijalom. Kod njih, kupcima skrećemo pažnju na to da, za stakla sa preko 50% EA koeficijentom (apsorpcija sunčeve toplote), proizvođači stakla zahtijevaju kaljenje kao osiguranje usljed pucanja zbog termičkog šoka. 

THERMIX LAJSNA 

Izolaciono staklo sa THERMIX distanc lajsnom. Radi se o novoj vrsti distanc lajsne za izo staklo, koja ima plastični termo prekid. U odnosu na standardnu aluminijsku lajsnu ona drastično smanjuje toplotne gubitke po rubovima izo stakla. Sa ovom lajsnom rješava se problem kondenzacije po rubnom dijelu izo stakla koji je bio neminovan primjenom aluminijske lajsne.